barnkultur-ost

Region Östergötland

Barnkultur Öst

Skolcirkus

Clown som jonglerar
Foto: Mattias Åström

Under våra cirkuslektioner tillsammans provar vi på alla tänkbara redskap från cirkusens värld - vi jonglerar, balanserar, akrobatiserar, trollar, bygger mänskliga pyramider, upplever och utmanar oss själva. Upplägg, svårighetsnivå och lektionstempo anpassat för respektive årskurs, F-9.

Att använda cirkus för att uppmuntra och motivera till rörelseglädje och vi-känsla, mod att våga prova och utforska, samarbete och kreativt skapande, har visat sig vara väldigt framgångsrikt bland barn och ungdomar i hela grundskolan.

Tänk Dig cirkusens värld som en spännande djungel att utforska och upptäcka och samtidigt utveckla både grupp och individ så väl fysiskt, psykiskt som socialt. Genom cirkusens alla aktiviteter och redskap främjas styrka, balans, koordination, motorik och kroppskännedom. Till detta stärks elevens tålamod, tilliten till sig själv och till sina kompisar, mod att våga, självkänsla och gruppens förmåga att arbeta och trivas tillsammans.

I cirkusens värld finns något för ALLA och ibland avslutas skolans cirkusaktivitet med att klassen skapar ett cirkusnummer tillsammans – en konkret och uppskattad slutprodukt med fokus på skapande-processen. Vi jonglerar, balanserar, akrobatiserar, bygger mänskliga pyramider, trollar, upplever, utmanar och testar gränser. Alltsammans i ett åldersanpassat och lättsamt format som stegrar i takt med gruppens förutsättningar.

Aktiviteten passar alla elever från förskoleklass till årskurs 9, samt anpassad grundskola.
Cirkusprojektet pågår under ett antal sammanhängande dagar eller veckor beroende på hur många elever som avses delta. Alla klasser som medverkar ges 1-3 lektioner var i hel- eller halvklass där vi provar på och fördjupar oss i ett stort antal olika cirkusredskap och uttryckssätt. Alltsammans på plats inomhus i skolans idrottssal eller motsvarande.

Utgångspunkten är att ALLA – oavsett åldersgrupp och förutsättningar – ska vilja, våga och kunna medverka, ha roligt och utvecklas oavsett om man aldrig har gjort något liknande tidigare eller om man faktiskt har ganska stora förkunskaper.


Bokningsbar period

Till och med 2025-12-31

Fakta

Ålder: Förskoleklass - år 3, År 4-6, År 7-9

Max antal deltagare: 30 exkl pedagoger

Längd: 1-3 lektionspass, á 40-60 minuter.

Bygg-/rivtid, för- och efterarbetestid: 20 min/20 min

Antal medverkande: 1 person

Lokal- och teknikkrav: Idrottssal eller motsvarande ger aktiviteten bäst förutsättningar, i övrigt inga teknikkrav.

Kostnad

10 000 - 15 000 kronor, exkl. moms, per inbokad skoldag, beroende på elevunderlag och upplägg för aktiviteten.

Inga kostnader för resor och logi inom Östergötland.

Bokningsinformation

Aktör: Marcus Bertilsson / Mr Mac Entertainment AB
Ort: Norrköping

Kontaktperson: Marcus Bertilsson

Telefon: 0702-535901
E-post: information@mrmac.se
Webbplats (skolcirkus.se) Länk till annan webbplats.
 

Region Östergötlands logotyp

Barnkultur öst

Kontakta oss

Sidansvarig är Maria Brusman

Telefon: 010-103 65 12

Sociala medier